Tisztelt Várpalotaiak! fotó PL_ (30)

Jó helyen jár, ha szereti ezt a várost és fontosnak tartja, hogy az egykori és a mai Várpalota szellemi, anyagi, természeti és közösségi értékeit a következő generációknak is megőrizzük. Ebben az Ön segítségére is számítunk!

A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, valamint a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet alapján helyi, megyei és országos szinten is elkezdődött a magyar értékek összegyűjtését és megőrzését szolgáló feltáró munka. Az értéktárak létrehozása azt a célt szolgálja, hogy nemzeti értékeinkről országos adatbázis készüljön, a gyűjteményben szereplő értékek közkinccsé, itthon és külföldön is ismertté váljanak, és maradjanak fenn, erősítve a nemzeti tudatot és a hazai gazdaságot.

A képviselő-testület döntése alapján, 2013. októberében, Várpalotán is megalakult a Települési Értéktár Bizottság, amelynek feladata, hogy összegyűjtse a városban fellelhető vagy itt létrehozott nemzeti értékeket. Az Értéktárba kerülésre méltó, egyedi és megőrzendő értékekre az Ön (és a civil szervezetek) javaslatait is várjuk az alábbi kategóriákban:

afotó PL_ (29)grár- és élelmiszergazdaság
egészség és életmód
épített környezet
ipari és műszaki megoldások
kulturális örökség
sport
természeti környezet
turizmus és vendéglátás
Javaslatot a Letöltések menüpontban található Javaslattételi lapon tehet. A kitöltött és megfelelő mellékletekkel ellátott dokumentumot juttassa el az alábbi elérhetőségek egyikére:

– elektronikusan – a nemeth.kovacs.anita(kukac)varpalota.hu

vagy

– postai úton (elektronikus adathordozón mellékelve) –

Várpalotai Polgármesteri Hivatal
Települési Értéktár Bizottság

8100, Várpalota Gárdonyi Géza u. 39.

A javaslatokban megjelölt értékeknek a Települési Értéktárba történő felvételéről a Várpalotai Települési Értéktár Bizottság a benyújtást követő ülésén dönt. Az értéktárba felvételre került értékek leírással és fotóval együtt felkerülnek a városi honlapjára, és a Várpalotai Települési Értéktár Bizottság Facebook oldalára (karbantartás alatt) így mindenki megismerheti őket. Ha a javaslat helyi jelentőséget meghaladó értéket tartalmaz, a bizottság továbbítja a Veszprém Megyei Értéktárba, ahonnan az a Magyar Értéktárba vagy – amennyiben egyediségével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményét képviseli – akár a Hungarikumok Gyűjteményébe is bekerülhet.

Örömmel várunk minden várpalotai ötletet, javaslatot. Írja meg nekünk, mit tart olyan védendő és megőrzendő értéknek, ami nélkül ez a város nem lenne ugyanaz!

Várpalota, 2017.

Galambos Szilvia

a Várpalotai Települési Értéktár Bizottság elnöke